21 Haziran 2016 Salı

Euro 2016 Notları #9


Grup aşamasındaki maçların aynı saatte oynanmasından mütevellit iki maçı aynı anda takip etmek zor. Ben her ne kadar Rusya - Galler maçının heyecanlı geçme potansiyelinin daha yüksek olduğunu bilsem de seçimimi İngiltere - Slovakya maçından yana kullandım ve pişman oldum açıkçası. 1 puanın İngiltere'ye yetiyor oluşu ile Slovakya'nın tamamen 1 puan odaklı oyunu birleşince beklenen oldu. İngiltere'nin ismine aldandık. Bir sonraki turda karşılarına gelecek ilk güçlü rakibe eleneceklermiş gibi bir görüntü çiziyorlar yine.

Roy Hodgson da Deschamps gibi rotasyona giderek çıktı üçünçü maça. Savunmanın sağında Kyle Walker'ın yerine tercih edilen Nathaniel Clyne rotasyonla şans bulan isimler arasında en göze çarpanıydı. İngiltere'de savunma hattı genel olarak iyi olsa savunmanın sağında turnuvanın en iyi rotasyonuna sahipler. Almanya savunmanın sağını stoperden devşirme Benedikt Höwedes ile idare ederken İngilizler adeta bolluğu yaşıyor. Höwedes elinden geldiğince o bölgeyi idare etmeye çalışsa da bir yere kadar. Neyse, Walker zaten ilk iki maçta gayet iyiydi, Clyne da onu aratmadı. 7 şans yaratma, 6 orta, 4 başarılı dripling, %95 pas isabeti. Daha ne olsun? Klopp'un elinde önümüzdeki sezon canavara dönüşebilir. Takımın orta alandaki vazgeçilmezi Eric Dier da bir maçta 100 pas barajını aşan üçüncü oyuncu oldu. İlk iki isim turnuvanın en pasörleri Toni Kroos ile Granit Xhaka.

Slovakya'nın 1 puan odaklı oyununun dozu biraz fazla kaçtı açıkçası. Maçın genelinde rakip yarı sahada etkili olamadılar, ilk yarı hiç ortalıkta yoktular. İlk yarı rakip ceza sahasına hiç giremediler, pozisyon yaratamadılar. Weiss ve Hamsik'i ortaya koymak istedikleri oyundan dolayı kullanamadılar ama istediklerini aldılar. Maçın adamı da Slovak kaleci Matus Kozacik seçildi zaten.

Bu sezon Premier Lig'de yalnızca üç maçta 141 dakika süre alan ve beklenmedik şekilde milli formayı fazlasıyla hak eden Danny Drinkwater yerine kadroda tercih edilen kronik sakat Jack Wilshere'e de değinmek gerek. Yokları oynadı adeta. 0 şans yaratma, 0 şut, 0 top kapma, 8 isabetsiz pas. Alexander Lacazette'in kadroya alınmaması ile Wilshere'in alınması, turnuvanın en fiyasko tercihleri bana kalırsa.


Gareth Bale Rusya karşısında 7 tanesi ilk yarıda olmak üzere toplamda 8 başarılı dripling denemesinde bulunmuş. Turnuvada en çok başarılı dripling denemesinde bulunan oyuncular 9'ar dripling ile Vladimir Weiss ve Kingsley Coman'dı. Onları 8'er dripling ile Kyle Walker ve Dimitri Payet takip ediyordu. Bale tek maçta altüst etti bütün istatistikleri. Müthiş gerçekten. %88 pas isabeti, 3 şans yaratma ve 1 gol de kreması. 

Gareth Bale kaydettiği 3 gol ile turnuvanın gol kralı an itibariyle. Grup aşamasındaki tüm maçlarda gol atmayı başaran son oyuncular 2004 Avrupa Şampiyonası'ndan van Nistelrooy ve Milan Baros. Şu ana dek sadece İspanya ve Fransa, Bale'den daha fazla gol kaydetti. 12 isabetli şut ile turnuvadaki 19 takımı bu alanda ardında bıraktı. MVP? Bale'in isabetli şut başarısı takımının istatistiklerine de yansıdı doğal olarak. Galler Rusya karşısında ilk yarı toplam 9 şut çekmiş. Ev sahibi Fransa'nın üç maç toplamı ise 11. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder