8 Şubat 2014 Cumartesi

Hain Futbol


Tozlu kitap raflarımı tararken bulduğum, Michael Coleman imzalı, orjinal adı The Knowledge: Foul Football (Türkçesi Eğlenceli Bilgi: Hain Futbol) olan ve içinde çoğunu ilk defa duyacağınız ilginç veya gereksiz olduğunu düşünebileceğiniz bilgilerin yer aldığı kitabın kısa derlemesi.

*1932/33 sezonunda James Oakes, aynı maçta iki takım içinde oynamayı başarmış. Peki nasıl? Oakes 26 Aralık 1932 yılında Port Vale takımında Charlton'a karşı oynarken maç durduruldu. Oyun tekrar başladığında ise bu sefer Charlton'a transfer olmuştu.


*1950-51 sezonunun son günü Alec Herd, 17 yaşındaki oğlunu Stockport için oynarken izledi. Aynı anda David, 39 yaşındaki babasını Hartlepool'a karşı oynarken izledi. Çünkü baba oğul her ikisi de Stockport-Hartlepool karşılaşmasında oynuyorlardı.

*1900'lerde Sheffield Utd. kalesini koruyan Şişman Foulke yaklaşık 140 kg idi. Foulke'un bir diğer ilginç yanı ise kendisini rahatsız eden forvetleri bir araya topladıktan sonra ayak bileklerinden tutup havada silkelemesiydi.


*Yine 1900'lerde Notts County'li bir diğer dev kaleci Albert Iromonger ise maç sırasında hoşuna gitmeyen veya kendisini rahatsız eden bir durum olduğunda, yaptığı tek şey orta sahanın ortasına gelip topun üstüne oturur ve her şeyin geçmesini beklemekmiş.


*Dennis Evans (Arsenal,1955) Blackpool'a karşı oynadıkları bir maçta düdük sesi duyduğunda maçın sona erdiğini düşünüp topa vurar ve kendi kalesine gönderir. Fakat düdük sesi tribünlerden gelmektedir ve rakip takım lehine sayı yazılır.


*İlk zamanlarda futbol sahaları çok büyük problemdi. Hatta oyun sahası için seçilen yerler daha önceden çöplük olarak kullanılırmış. Newcastle United'ın sahasında bir kale ağzından diğerine 6 metrelik eğim varken, 1890'lı yıllarda futbol muhabirleri, Manchester United sahasının hep sular altında kalması sebebiyle kulüp çalışanlarının cankurtaran eğitimi aldıklarını yazmış.


*"Biz altın gollerimizi değerlendirmeye almak için saat değil, onun yerine takvim kullanıyoruz" Wolwerhampton takımının menajeri Tommy Docherty (2 ay hiç gol atamadıklarında böyle söylemiş)

*1967'de  ABD'de futbolun ilk başladığı yıllarda bir maçta hakem hiç kimse hatalı bir şey yapmamasına rağmen oyunu durdurmuştu çünkü söz konusu maç televizyonda yayınlanıyordu ve reklam yayınlanacağı zaman hakeme işaret edilir ve oyun durdurulurdu.

*Wimbledon takımının 1988 Kupa Finalini kazanmasından sonra atılan manşet: Oyun, set ve maç Wimledon!


*1966 yılında Avrupa Kupası için Manchester United ve Benfica arasındaki çeyrek final maçı Portekiz'in Lizbon kentinde yapılmıştı. İspanyol bir taraftar ise çitlerden atlayıp, elinde kasap bıçağıyla George Best'e doğru koşturmaya başlamış. Peki asıl amacı neymiş? Bu çılgın taraftarın amacı, Best'in saçından bir tutam kesip hatıra olarak saklamakmış.


*1966 Dünya Kupası'nı kazanan İngiltere takımının kaptanı Bobby Moore, Kraliçe'den Dünya Kupası'nı almak üzere giderken ellerinin çamurlu olduğunu fark etmiş ve ellerini Kraliçe'nin önündeki kadife kumaşa silmişti.


*1913 yılında Arsenal, Highbury stadına taşındığında sahaların yapımı henüz tamamlanmamıştı. Bu nedenle oyuncular soğuk su ile duş alıyor ve buna ek sakatlandıklarında, bir sütçü beygiri oyuncuyu sahadan alıp otele veya hastaneye götürüyordu.


*Brian Clough ilginç antrenman metotları kullanan bir antrenördü.  Clough, Antrenman sırasında koşu yapan oyuncuları aniden yanına çağırarak onlara eşofman altlarını çıkarmalarını ve bu şekilde sırtına bir arkadaşlarını alıp ısırgan otlarının içinde koşmalarını söyler.


*"Koşamıyor, top çalamıyor, kafa atamıyor. Öne çıktığı tek an, maçın başında yazı tura atmak için hakemin önüne geldiği an" Man Utd. menajeri Tommy Docherty kaptanları Ray Wilkins hakkında konuşurken.


*Eskiden soyunma odaları tam anlamıyla berbatmış. Grimsby Town'a karşı oynayan takımlar soyunma odası yerine plaj kabinlerinde soyunurken, Huddersfield oyuncuları ise eski bir tramvayı soyunma odası olarak kullanıyorlarmış. Hatta bilet satışı için kullanılan kısmı duş kabini yapmışlar.

*Yıl 1989. Arsenal sezonun son müsabakası için Liverpool'a gider. Eğer sahadan 2-0'lık bir galibiyetle ayrılırlarsa şampiyon olacaklar, aksi halde ise ev sahibi Liverpool kupanın sahibi olacaktır. Arsenal, Michael Thomas'ın son dakika golü ile karşılaşmayı 2-0 kazanır ve kupayı kazanır. Peki Michael Thomas sezon sonunda hangi takıma imzalar? Liverpool!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder