5 Şubat 2014 Çarşamba

Kara Murat derler bana!


Karabükspor, Galatasaray karşısında kırmızı kart ile oyundan atıldıktan sonra gözden düşen ve yerini, daha önce hiç stoper deneyimi bulunmayan Yiğit'e kaptıran ve Yiğit'in çok çabuk bu bölgeye uyum sağlamasıyla yabancı kontejyanında boşluk yaratmak için gönderilen Puygrenier'den sonra Sivasspor'dan Murat Akça'yı transfer etmişti.

Murat, Almanya doğumlu ve eğitimini sürdürmek için geldiği Türkiye'de genç yaşta Galatasaray altyapısına kazandırılmış. Paf takımda kendini gösterdikten sonra çok genç yaşta A takıma kısa süreli bir geçiş yapmış olsa da bu, Galatasaray'ın Denizlispor'dan transfer ettiği Çağlar Birinci'nin bonservisine karşılık gözden çıkarılan 5 genç oyuncudan biri olmasının önüne geçememişti. Galatasaray A2 takımında oynarken, o dönem Sergen Yalçın'ın çalıştırdığı Beşiktaş'a karşı orta sahadan attığı gol ile gündeme gelmişti hatırlarsanız. Aynı zamanda Semih Kaya'nın geri dörtlüdeki partneri ve Emre Çolak'ın takım arkadaşıydı fakat Serdar Eylik, Erhan Şentürk gibi o da beklenilen seviyeye ulaşamadan gönderilen oyunculardan biri oldu.

Galatasaray forması giyerken çok genç yaşta çapraz bağlarından sakatlanması kariyerini olumsuz yönde etkiledi, bir sezon boyunca sahalardan uzak kaldı. Çağlar Birinci'nin bonservisine karşılık gönderildiği Denizlispor'da dikiş tutturamayınca o sıralar ikinci ligde mücadele eden Adana Demirspor'a kiralandı. İki yıl önce verdiği röportajında tercihini Adana Demirspor'dan yana kullanmasının hayatında verdiği en doğru karar olduğunu söyleyen Murat, burada ilk 11'de düzenli olarak şans bulmaya başladıktan sonra Sivasspor'un radarına takıldı ve Süper Lig macerası başlamış oldu. Sivasspor'da en verimli sezonunu ilk senesinde geçirdi. Bir sonraki sezon ise Rajnoch ve Navratil arkasında forma şansı bulmakta zorlandı ve daha çok Türkiye Kupası rotasyonunda şans buldu. Bu sezon Sivas savunmasının tel tel döküldüğü M.P Antalyaspor maçındaki performansı sonunu hazırladı. Roberto Carlos tarafından kadroda düşünülmedi, devre arasında kadro ışı bırakıldı. 

Murat tüm alt yaş kategorilerinde milli forması giydi ve kaptanlık yaptı. Son olarak U21 milli takımına seçildiğinde hocası Tolunay Kafkas'tı. Tıpkı Furkan Özçal ve Eren Güngör gibi Tolunay Kafkas'ın Karabükspor'a kazandırdığı eski ve güvendiği öğrencilerinden bir tanesi. Tolunay hoca, kendisinin de bahsettiği gibi inandığı genç oyuncular ile çalışmayı sevmesi ve onları bir üst seviyeye taşıması ile biliniyor. O nedenle bu tercihinde hocaya güvenmek yanlış olmaz. Murat bu hafta Mabiala'nın sarı kart cezası nedeniyle oynamadığı maçta ilk defa ilk 11'de kendine yer buldu. Elazığspor'un 1 puana fazlasıyla razı olduğunu gösteren ve bir süre sonra çirkinleşen oyunu karşısında çok fazla iş düşmese de hatasız oynadı. Bir anlamda kafalardaki soru işaretlerini dağıtmış oldu, şimdilik. 

Mabiala'nın savunmanın bel kemiği ve takımın vazgeçilmez oyuncusu olduğunu; Yiğit'in yeni mevkisine çok çabuk adapte oluşu, takım içi rolü ve önemi baz alındığında Murat'ın formayı kapması zor gözüküyor ama rotasyonda ve sakatlık, cezalı duruma düşme vs. söz konusu olduğununda o boşluğu dolduracak kapasiteye sahip olduğunu gördük. En önemliği özelliği çevik ve hızlı olması. Sivasspor'da gözden düşmesini sağlayan Antalyaspor maçında hemen hemen her golde hata payı vardı ama ikinci golü yedikleri pozisyonda savunma arkasına kaçırdığı Lamine Diarra'ya yetişecek kadar hızlıydı. Pozisyon bilgisini ve topu oyuna sokma kabiliyetini geliştirmesi lazım. Bir stoper olarak ne tür özelliklere sahip olduğu sorulduğunda ise şu cevabı veriyor: "Benim lakabım Kara Murat'tır, kimse bana Murat demez. Herkes "Kara" diye seslenir bana. Cüneyt Arkın filmlerindeki gibi hiç mücadeleden kaçmadığım ve maçın sonuna kadar savaştığım için "Kara Murat" diyorlar."

Henüz hakkında net ifadeler kullanmak doğru olmaz ama son oynanan maç ile ilgili bir detaya değinmek gerek. Oyundan atılan Pape Sow soyunma odasının yolunu tutarken tribünlerden yabancı maddeler yağmaya başlayınca başta Murat olmak üzere Karabüksporlu oyuncular, taraftarlara uyarılarda bulunup oyuna dönerken, Murat hala daha taraftarlara uyarılarda bulunuyordu. Halbuki Elazığsporlu oyuncular çoktan oyuna başlamıştı. Neyse ki Waterman durumu farketti ve onu apar topar oyuna döndürdü. Tecrübesizlik mi desem dikkatsizlik mi bilemedim..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder