30 Ocak 2014 Perşembe

Ishak Belfodil


Inter sezon başında Parma'dan 7.5 milyon euro karşılığında transfer ettiği Ishak Belfodil'i İngiliz kulüplerine kiralamak üzere görüşmelerini sürdürüyor. West Ham ve QPR onu isteyen kulüplerden basına yansıyanları ve kiralama şartları konusunda sıkı bir pazarlık döndüğü söyleniyor.

Bundan yaklaşık bir yıl önce Belfodil hakkında bir kaç şey karalamıştık. Henüz 16 yaşındayken Remi Garde tarafından fark edilmiş ve gözde altyapılardan biri haline gelen Lyon altyapısına kazandırılmıştı. 08-09 Gambardella Kupası'nda (Fransız kulüplerinin 19 yaş altı takımlarının boy gösterdiği turnuva) 7 gol atma başarısı göstererek genç yaşta dikkatleri üzerine çekmiş, otoriteler tarafından "yeni Benzema" benzetmesine layık görülmüştü. Henüz 17 yaşında Lig 1'de ve Şampiyonlar Ligi play-off müsabakasında forma şansı buldu. Benzema'nın yeni jenerasyonda vücut bulmuş hali olarak gösterilen Cezayir asıllı yeteneklerin son halkasından biri olmasına rağmen Lyon'da tutunamadı ve önce Bologna'ya kiralandı sonrasında ise bonservisi ile beraber Parma'ya satıldı. Parma macerasından önce A takım seviyesinde hiç gol atamamış olsa da bonservisine 2.5 milyon euro ödendi. 

Parma'da kendini kanıtlaması uzun sürmedi. Sonradan dahil olduğu Juventus maçında oyunu hareketlendirmesi ile dikkat çekti. Oynadığı 19 maçta 7 gole ulaşsa da ligi 33 maçta 8 gol, 5 asist ile tamamladı. Finansal fair-play kuralları çerçevesinde bir dizi önlemler alan ve altyapıdan oyuncu yetiştirmeyi veya maddi imkanları doğrultusunda gelecek vaad eden gençleri takıma kazandırmayı amaç edinen Inter kulübü Belfodil kasasından 7.5 milyon euro çıkardı. Belfodil, Icardi ve Saphir Taider'in önünde yaz transfer döneminin en pahalı transferi oldu. Inter'de ikisi ilk 11'de olmak üzere 10 maça çıktı ve 1 gol, 1 asist ile oynadı.  Burada verimli olamadı ama Inter'in ekonomik şartları ve izlediği politika göz önüne alındığında kendisinden çok daha fazlası bekleniyor.

Belfodil, 1.92 boyunda ve dolayısıyla güçlü fiziği ile dikkat çekiyor. Bu denli uzun bir futboldan beklenmeyecek şekilde hızlı, çevik ve dripling yeteneği, hava toplarındaki hakimiyeti ile birlikte en belirgin özelliklerinden bir tanesi. Altyapı eğitimi iyi, pozisyon alma beceresi yüksek ama en büyük problemi rakip savunmacılar ile girdiği ikili oyunlarda çok faul yapması, Kuzey Afrikalı oyuncularda görünen tipik özellikler ve şakayla karışık penaltılarda yaşadığı sıkıntılar. Top tutma ve saklama becerisini geliştirmesi gerekiyor. Onun dışında bitiriciliği fena değil. Özellikle 4-1 galip ayrıldıkları, kendisininde 2 gol kaydettiği Cagliari maçında Biabiany'in direkten dönen topunda iki defans oyuncusundan sıyrılıp köşeye bıraktığı gol var ki muhteşem. Inter'deki tek golünü kupa maçında Trapani'ye karşı kaydetti. Inter formasıyla en akılda kalan hareketi ise sonradan dahil olduğu Torino maçında çizgiye kadar inip Palacio'ya yaptığı asist şüphesiz.

Henüz kariyerine hangi takımda ve ne şekilde devam edeceği netleşmiş değil. Satın alma opsiyonu ile verileceği sanmıyorum ama bu tarz dedikodular dolaşmıyor değil. İtalyan basınını yakından takip etme şansım yok. Hakkında neler yazılıp çiziliyor bilmiyorum ama eleştiri alıyordur mutlaka. Dediğim gibi; potansiyeli yüksek, daha iyi yerlere gelebilir ve umarım kaybolup gitmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder