8 Aralık 2013 Pazar

Futbol Dünyasının Efsane Gol Sevinçleri


Golü attıktan sonra ellerini açıp, dört nala koşturmak mı? Yoksa yaratıcı fikirlerde bulunup, gol sevincini bir sanat gibi icra etmek mi? 

1.) Eşi Benzeri Olmayan Tepki: Robbie Fowler'ın futbol sahnesinden yavaş yavaş çekilmeye başladığı dönem bile benim çok küçük yaşlarıma denk gelse de kendisi hakkında az çok bilgi sahibiyim. Arsenal ağlarına yalnızca 4 dakika 33 saniyede 3 gol göndererek, en kısa sürede hat-trick yapan oyuncu ünvanını alması ve o sıra yalnızca 19 yaşında olması, yine Arsenal'e karşı oynadıkları maçta David Seaman ile içinde bulunduğu penaltı pozisyonunda lehine verilen haksız karar sonrası hakeme itirazda bulunacak kadar dürüst olmasının dışında bu listede yer edinmesini sağlayacak gol sevinci ise, 1999'da Merseyside derbisinde Fowler, uyuşturucu kullandıkları gerekçesi ile gündeme gelen Everton'lu futbolculara tepki göstermek amacı ile saha çizgisine gidip toz çekermiş gibi yapması kanımca en yaratıcı olanı. Bu hareketinden dolayı kendisine 4 maç, kulübüne de 60.000 sterlin ceza kesilmesi kimin umurunda?



2.) Brian Laudrup'un Keyfi: 1998 Dünya Kupası'nda Brezilya ile Danimarka arasında oynayan çeyrek final müsabakasında dakikalar 50'yi gösterdiğinde Brian Laudrup takımı adına skoru eşitleyen golü atmasının yanı sıra o zamana kadar farklı gol sevinçlerine alışık olmayan seyircilerin önünde, takım arkadaşı Soren Colding'in de ona eşlik etmesi ile beraber sürdükleri kısa süreli sefa her ne kadar maça damgasını vursa da 10 dakika sonra Rivaldo'nun kaydettiği gol turu Brezilya'ya getirir. Kendisine bu sevincin nedeni sorulduğunda ise, hep aynı tarz sevinçleri görmeyi sıkıcı bulan oğlunun, maçtan önce kendisine "gol atarsan her zamankinden farklı bir gol sevincinde bulunması isteği olduğunu söyler. Bu tarz sevincin örneklerini Nihat Kahveci'den de görmüştük.



3. Beşik Sallama Hareketi: 94 Dünya Kupası denildiğinde ilk olarak akla ne gelir? Roberto Baggio'nun finalde kullandığı son penaltıyı direğin üstünden tribünlere yollaması mı? Belki. 1994 Dünya Kupası'nda  Brezilya'nın Hollanda ile karşılaştığı maçta takımının 2. golünü atan Bebeto'nun, turnuva devam ettiği sırada oğlunun dünyaya gelmesinin akabinde Romario ile birlikte futbol literatürüne geçen, halada futbolcuların yeni doğan çocuklarına ithafen yaptıkları şu meşhur beşik sallama hareketi ilk olarak burada sergilenmişti. Beşikte sallanan ilk bebek olan Mattheus ise şu an 18 yaşında ve önümüzdeki sezon 2 milyon euro karşılığında transfer olduğu Juventus forması giyecek



4.) Roger Milla ve Meşhur Dansı: Milla, devlet başkanı Paul Biya tarafından ülkesi Kamerun adına 1990 Dünya Kupası'nda oynamaya ikna edildiğinde yaşı 38 idi. Fakat yaşının ilerlemiş olması, en prestijli kupada 4 gol atmasına, bu performansı ile ülkesini çeyrek finale kadar taşıyarak o döneme kadar hiç bir Afrika ülkesinin başaramadığı bir dereceye imza atmasına engel değildi. Turnuvada attığı her golden sonra korner direğine gidip o meşhur hareketini yapan Milla'nın, özellikle Kolombiya'ya karşı oynadıkları maçta, scorpion adını alan akrobatik kurtarışı ile ünlenen kaleci Rene Higuita'nın ayağından topu kapması ve meşin yuvarlağı filelerle buluşturmasının ardından yaptığı bu dansı tam bir efsaneye dönüşürken, futbol sahnesinde ilk defa bu kadar farklı bir gol sevincine tanıklık edilmesi, ilerleyen zamanlarda futbolculara ilham kaynağı olduğunu söylemek yanlış olmasa gerek. Tabii her şey bununla da sınırlı kalmadı. Milla'nın bu dansı reklam kampanyalarına da malzeme olurken kendisi de sınır tanımadı. 1994 Kupasında tam 42 yaşında iken milli formayı sırtına geçirdi ve turnuvada 1 gol atma başarısı gösterdi.



5.) Maskeli Adam Kaviedes: Yine bir Dünya Kupası'nda, 2006 Almanya'da Ekvator'un Kosta Rika ile karşılaştığı maçta ülkesi Ekvator adına farkı 3'e çıkaran golü atan Ivan Kaviedes'in golden sonra formasının altından çıkardığı Spider-Man maskesi ile golünü kutlaması unutulmazlar arasına girdi. Golü 90+3'te atıp sevincini bir daha ki maça bırakmadan yaşaması bir yana Kaviedes, bu sevincini  trafik kazası sonucu hayatını kaybeden eski bir takım arkadaşı için yaptığını açıklamıştı. Bu tarz maskeli sevincin benzerini de bir dönem ülkemizde forma giyen rahmetli Antonio de Nigris'in, Gaziantep formasıyla Şükrü Saraçoğlu'nda yaptığına şahit olmuştuk. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder