12 Ocak 2014 Pazar

Eneramo Değerlendirmesi


Beşiktaş'ın sezon öncesi bedelsiz olarak kadrosuna kattığı Michael Eneramo, 205 dk. süren yarım devrelik Beşiktaş macerasının ardından Karabükspor'a kiralandı.

Eneramo transferi, taraftar nezdinde genel olarak olumsuz karşılanmıştı. Olumsuzluktan ziyade bu daha çok ön yargıydı. Anadolu takımlardan yabancı bir forvet oyuncusu transfer edildiğinde Beşiktaşlıların kafasına Youla örneği beliriyordu. Aslına bakarsanız Eneramo transferi ben de dahil çoğu taraftarı herhangi bir beklenti içine sokmamıştı. Beklenti içinde olsanız bile Eneramo'nun ulaşabileceği seviye belliydi zaten. Bir hücum oyuncusunun sahip olabileceği teknik özelliklerden ziyade iri cüssesinin yarattığı fiziki güç ve akabinde ortaya çıkan yıpratıcılığı ile savunma oyuncularını korkutan bir yapısı var. Gol atmaktan ziyade 3.bölgede yaptığı topsuz koşular ve rakip savunma oyuncularıyla giriştiği güreşi anımsatan ikili mücadeleler ile onları bezdirir, takım arkadaşlarına fırsat yaratır. Dolayısıyla bitiriciliği de çok gelişmiş değildir golcülüğü de.. Almeida'nın önünde düzenli  olarak forma şansı bulması veya birlikte oynamaları pek muhtemel değildi, sezon boyunca yapacağı gol sayısı 6-7'yi geçmezdi demek istediğim.. Bu da Beşiktaş'ın ihtiyaç duyduğu, Beşiktaşlının isteyeceği türden bir şey değildi.

Peki bonservisi elinde olan Eneramo'yu transfer etmek nedendi, denenmeye değer bir risk miydi? Slaven Bilic'in kendisini takımda görmeyi çok istediği yazıldı, çizildi. Ne kadar doğrudur bilinmez ama yıllık ücrette konusunda 1.2 milyon euroya el sıkışılan Eneramo'yu transfer ederken Önder Özen neyi hesabı kattı acaba? 1.2 milyon euro.. Bu demek oluyor ki Eneramo, takımın en çok kazanan oyuncularından biri olacak, bu demek oluyor ki Oğuzhan'ın kazandığının 3 katını kazanacak.. Onu bu denli "kötü transfer" kalıbına sokan da bu değil mi zaten? Yıllık ücretinin yarısı karşılığında yalnızca 205 dk. sahada kaldı, sadece 1 tanesi ilk 11'de olmak üzere 5 maçta oynadı, 1 gol attı. 

Beşiktaş macerası Bu kadar kötü olmayabilirdi. Transferi gerçekleşene kadar geçen sürede ne yaptığını daha doğrusu ne yapmadığını anlamak için göbeğine bakmak yeterliydi. Fiziksel açıdan berbat durumdaydı. Adam göbekliydi yahu.. Hırslı bir yapıya sahip olduğunu belirtirdi röportajlarında ama Sivasspor'da hocalığını yapan Rıza Çalımbay aksine istikrarsız olduğunu ve çalışmayı sevmediğini söylemişti bir defasında. Eneramo'nun göbeği de hocayı haklı çıkartıyordu. Sağlık kontrollerinde de pürüz çıkmıştı. Kalp ritimde düzensizlik olduğu anlaşıldı, sonrasında ise menisküs ameliyatı oldu. İyi bir kamp dönemi geçirememesi performansını olumsuz etkilemiş olması doğaldı ama Beşiktaş'ın golcüsü olabilecek seviye de değildi.

Sonrasında Michael Eneramo, 205 dk. süren yarım devrelik Beşiktaş macerasının ardından Karabükspor'a kiralandı. Karabükspor, Bremen'den kiraladığı Akpala'nın aşil tendonunu koparmasıyla çareyi Eneramo'yu kiralamakta buldu. Eneramo, devre arası kampını iyi değerlendirip fiziksel olarak toparlandığı takdirde her Anadolu kulübünde fark yaratabilecek potansiyele sahip bir oyuncu. Kendine bir hedef belirlemiş: Dünya Kupası'nda milli formayı terletmek. Almeida'nın da Dünya Kupası motivasyonu ile artan performansını hesaba katınca forma şansı bulması çok daha zorlaşmıştı zaten. Dünya Kupası'nda yer alma isteği kendi performansını olumlu yönde etkileyeceği gibi Akpala'nın boşluğunu doldurması da zor olmaz. 

Uzun lafın kısası; Eneramo'nun Beşiktaş bazında yeterliliği her zaman tartışmaya açıktır ama o seviyede yer edinecek kadar iyi veya iyi olsa bile hazır olmadığı, buna rağmen yıllık ücretinin uçukluğu ve karşılığında gösterdiği  vasatın altında performansı düşünürsek ne denli yanlış bir transfer olduğunu söylemek mümkün iken Karabükspor cephesinden bakıldığında ise; her Anadolu takımında fark yarabilecek potansiyele sahip olması ve buna ek olarak performansını olumlu yönde etkileyecek Dünya Kupası motivasyonu ile Akpala'nın boşluğunu doldurmak için yerinde bir tercih olduğunu söylemek mümkün. 

Bu transfer herkes için hayırlı oldu. Karabükspor, doğru bir tercihte bulundu, Eneramo devamlı oynayıp milli takım formasını sırtına geçirme hedefine ulaşabileceği bir takım seçti ve en önemlisi Beşiktaş, bedelsiz aldığı Eneramo'yu sezon sonunda satarak bonservis geliri elde edebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder