17 Haziran 2016 Cuma

Euro 2016 Notları #7


Euro 2016'da şu ana dek oynanan 18 maçta atılan gol sayısı 34. Son Dünya Kupası'nda ise 18 maçta 54 gol atılmış. UEFA'nın 24 takımlı, 4 en iyi üçüncünün de gruptan çıkmasını öngören bu yeni turnuva formatı, maçların genel olarak düşük tempoda geçmesinin ve az gol izlememizin temel sebebi. Neredeyse her takım ilk yarı oyunu tutma ve öncelikli olarak 1 puan kapma niyetinde. 34 golün sadece 10 tanesi ilk yarılarda atılmış. Bu turnuvada ilk yarı 0 bahsi dostunuzdur arkadaşlar. 

İngiltere - Galler maçında oyuna sonradan dahil olan Galli Chris Edwards astım ilacı kullandı değişiklik yapılmadan evvel. Bu normal mi veya bu ilacı kullanan başka oyuncular var mı bilmiyorum ama bir hayli garip geldi bana. Ben bir tek Santiago Munez'in kullandığını sanırdım.

Galler karşısında 69 pas ile oynamış Rooney, Aaron Ramsey, Joe Allen ve Bale'den oluşan Galli trio'dan 25 fazla. %91 pas isabeti, 10 orta, 5 şans yaratma, 4 başarılı dripling. Kaptan olmak, o sorumluluğu üstlenmek bunu gerektirir.

Gareth Bale, Avrupa Şampiyonaları'nda Thomas Häßler'den sonra (Euro 1992) bir turnuvada iki frikik golü atan ilk oyuncu olmuş. Bale büyük turnuvalarda kullandığı 3 frikikte 2 gol bulurken, Cristiano Ronaldo 34 frikikten gol çıkaramamış. Ronaldo'nun frikik kabiliyeti futbol dünyasının en overrated meselesi. Ölümüne overrated. Madrid'de frikikleri hala Ronaldo'nun kullanıyor olması büyük haksızlık. Müsaade lütfen.


İngilizlerin Sterling, Kane - Lallana'dan oluşan ileri üçlüsü müthiş etkisiz. Sterling maçın ilk yarısını bir sürü 0 ile tamamladı mesela. 0 dripling, 0 şut vs. Pep'in bu arkadaşla ne yapacağını çok merak ediyorum. Harry Kane'in henüz isabetli şutu yok turnuvada. Balon? Sonunda Roy Hodgson da dayanamadı bu vasat altı performanslara ve Vardy - Sturridge ikilisini sahaya sürerek beklenen hamleyi yaptı. Bu hamle maçı getirdi zaten. Vardy milli formayla son 5 maçta 4. golünü attı. Vardy'in hayat hikayesi beyaz perdeye aktarılacak biliyorsunuz. Vardy turnuvada gol atarsa filmin finalinin bu gol ile olacağı konuşuluyordu. Vardy spoiler'ı verdi yani. Gerçi Vardy'nin hikaye henüz bitmiş değil. Kane'den formayı alır, gollere devam ederse film başka bir boyut alır. 

Almanya karşısında hiç de fena oynamayan Ukrayna, gitti Kuzey İrlanda'ya yenildi ve turnuvadan elenen ilk takım oldu. Olacak iş değil. Konoplynka'lı, Yarmolenko'lu takım henüz gol de atabilmiş değil. Viktor Kovalenko turnuvada adından söz ettirecek gençler arasında gösteriliyordu ama o da takımın geri kalanı gibi vasatı aşamadı 2 maçtır.

Kuzey İrlandalı Niall McGinn Avrupa Şampiyonaları'nda normal sürede atılan en geç golün yeni sahibi oldu. 95:52'de attı golü. Bizim için sıradan, McGinn için ise ileride torunlarına anlatacağı bir rekor. Ayrıca Kuzey İrlandalı oyuncuların, tribünlerin, başkent Belfast'ta kurulan fanzone'da maçı izleyenlerin sevinci görülmeye değer.

Almanya - Polonya maçının turnuvadaki en sıkıcı maç olup olmadığı tartışılır ama en büyük hayal kırıklığı olduğu konusunda hemfikiriz sanıyorum. Joachim Löw avare -tam anlamıyla- Götze ile sahte dokuzlu oynayarak başladı bu maça da. Bu 4-6-0 saçmalığında ısrarcı olmasına akıl sır erdiremiyorum ama ben bu maçtan sonra kesin olarak Götze'yi gözden çıkardığını düşünüyorum. Götze sahadayken bütün işleyiş bozuluyor. Bir defa kafadan kanatlar ve kanat ortaları kendiliğinden etkisizleşiyor. Aynı sistemde devam edecekse Müller ile başlar en azından. 

4-6-0 ve sahte dokuz yazarken bile ayar oluyorum, Pardon filminden bir replik geliyor aklıma. "4-6-0'da neymiş? Kerttirmeyin bana Götze'yi de sahte dokuzlu sisteminizi de. Sapıklığın alemi yok." Doğru demiş Çerkez İbrahim.

Polonya baya sağlam takım. İşin savunma kısmında kusursuza yakın oynuyorlar ki henüz kalelerinde gol görmediler. 135 dakika rakiplere isabetli şut imkanı da tanımadılar. Kamil Glik oynadıkça Beşiktaş'a transferi zora giriyor. Partneri Michal Pazdan da döktürüyor. Kamil Glik - Michal Pazdan ikilisi turnuvanın en iyi stoper ikililerinden. En iyisi ise Jerome Boateng'in parçası olduğu herhangi bir ikili.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder