19 Haziran 2016 Pazar

Euro 2016 Notları #8


Marc Wilmots vasat bir teknik adam mıdır? Bana göre öyle ama yine de tartışmaya açıktır bu. Belçika Milli Takımı'nın sahip olduğu potansiyeli tam anlamıyla sahaya yansıtamadığı yönündeki eleştirilerin hedefinde o var doğal olarak. Turnuvaya İtalya mağlubiyeti ile başladılar ve buna İtalya'nın mükemmele yakın kompakt oyununun yanı sıra Wilmots'un oyuncu tercihindeki hataları da sebep oldu. Ama Wilmots ilk karşılaşmadan iyi ders çıkarmış ve doğru yolu bulmuş. 

Wilmots, İrlanda karşısında İtalya maçından farklı olarak Moussa Dembele, Yannick Carrasco ve Albert Meunier ile başladı. Fellaini'yi oturtarak orta alandan bir oyuncu eksilten Wilmots, de Bruyne' ileri üçlünün ortasına monte edip Carrasco'yu kanata aldı ve bir hücumcu kazanmış oldu. Fellaini, Nainggolan ve Witsel'in üçünün de aynı anda sahada olması gereksiz fazlalık. Ofansif açıdan kısıtlamış oluyorsun kendini yok yere. Savunmanın sağına da stoper orijinli Laurent Ciman yerine hem daha kaliteli hem de orijini sağ bek olan Albert Meunier'i tercih edince, hayal edilen Belçika'yı görmüş olduk. İtalya karşısındaki 11'i 'aslında olan'dı bir nevi. 

İrlanda karşısında maçın başından sonuna kadar sonuna kadar üstün oynadılar, rakiplerini sahadan sildiler adeta. İlk devre İrlanda şans yaratamazken Belçika 5'i de Bruyne ile olmak üzere 7 şans yarattı. İkinci yarı da üretmekte zorlanmadılar ve skor elde ettiler sonunda. Yalnız 49'da İrlanda lehine verilmeyen penaltı maçın kırılma anıydı. Sağlı sollu tekme salladılar adama hoca oralı olmadı. Wilmots ikinci maç itibariyle doğru şablonu ve oyuncu ekibini görmüş oldu. Turnuvanın geri kalanında bu ilk 11 üzerinde çok oynamadığı sürece önleri açık. Çeyrek finalden ötesini görmeleri sürpriz olmaz.

Belçika ikinci golde 28 pas yapmış. 1980'den bu yana Avrupa Şampiyonaları'nda gol öncesi yapılan en uzun pas serisi olmuş bu. Asist Albert Meunier'den.

Portekiz Euro 2016'da 15 isabetli şut ile en çok kaleyi bulan takım. Ancak İsveç hiç isabetli şutu olmayan İsveç ile aynı sayıda gol attılar. Ciaran Clark sağolsun.


Euro 2016'da maçların 87. dakikaları ve sonrasında 13 gol atıldı. Atılan toplam gol miktarının %28'ine tekabül ediyor bu 13 gol. Bu absürt rakamları sadece 24 takımlı yeni turnuva formatına ve dolayısıyla ortaya konan kontrollü, 1 puan odaklı oyuna yormak da ne kadar doğru bilemiyorum. Elbette en büyük neden o ama bir takım hariç herkes savunma yapmayı öğrenmiş, kapmışlar meseleyi. Biraz da bu yüzden.

Sıfır beklenti ve iddia ile turnuvaya katılan Macaristan'ın  haddini bilmeden iki maçtır  ortaya koyduğu oyun ve İzlanda'nın savunma performansı takdire şayan. 29 uzaklaştırma, 16 başarılı hava topu mücadelesi, 12 engelleme. Viking usulü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder