14 Haziran 2016 Salı

Euro 2016 Notları #1


Açılış maçında ev sahibi Fransa Saint Denis'de Romanya'yı konuk etti. Turnuvanın ilk golü Gençlerbirliği forvetinden gelecekti az kalsın ama Stancu -klişe tabirle- zoru başardı. Ev sahibi olmanın ve ilk müsabakada galibiyet dışında herhangi bir sonucun kimseyi memnun etmeyeceği gerçeği, Fransızlar üzerinde baskı oluşturdu doğal olarak. Bu baskı sahaya da yansıdı. 

Didier Deschamps Matuidi, Kante, Pogba üçlüsüyle orta sahaya duvar örmedi, sur çekti adeta. Ama aşılması imkansız gibi görünen bu üçlüyle maça başlamak takımı ofansif açıdan etkisiz kıldı. Her ne kadar üçü de ayrı ayrı çok kaliteli de olsa üçü birlikte olunca oyun karmaşık bir hal aldı. Bunda Pogba'nın neredeyse hiç varlık gösterememesi de etkili oldu tabii. Deschamps'in orta alana bir ayar çekmesi gerekiyor. Kante takımın ilk 11'e yazılacak ilk adamı, bu kesin. İnanılmaz oynadı yine. Pogba'nın da vazgeçilemez olduğunu düşünürsek, Deschamps Matuidi'yi kenara alabilir. Aslında Griezmann ve Pogba oyuna biraz ağırlığını koysa hiç gerek kalmayacak bu hesaplara. Payet'ten bahsetmeye gerek yok. Kusursuz oynadı. Büyük sorumluluk alabileceğini kanıtladı tüm Fransız halkına.

Olivier Giroud golünü attı ama ben hala Alexandre Lacazette'e büyük haksızlık edildiğini düşünüyorum. Lacazette sezona korkunç başladı ama son 10 lig maçında 11 gol atarak müthiş bir form grafiği yakaladı ve milli formayı hak ettiğini fazlasıyla kanıtladı. Aynı süreçte Giroud ise 11 tanesi ilk 11 olmak üzere çıktığı 17 maçta 4 gol buldu. Giroud'u alınmamalıydı demiyorum. Giroud olmalı ama ikinci forvet olarak kenarda oturmalı. Bana kalırsa her takıma lazım Giroud gibi bir tane. Neyse, bu tercihi Deschamps'ın şuursuzluğuna sayalım.

Fransa'nın savunma hattı evlere şenlik. Özellikle savunmanın sağı. Evra yaşlandı ve artık bu seviyede sırıtıyor, bu çok açık. Varane'ın yerine kadroya dahil edilen Adil Rami fena değildi ama yine de arka taraf pek güven vermiyor. Koscielny'nin yanına Samuel Umtiti de monte edilebilir. o da Lyon'da gayet iyi bir sezon geçirdi. Romanya'da 10 numara Stanciu ile savunmada Napoli'li Vlad Chiriches göze çarpan isimlerdi. genel itibariyle vasat bir takım Romanya. Stancu girdiği pozisyonları değerlendirse bonservisini katlayacak, ilhan cavcav'ı kalpten götürecekti ama olmadı. Ayrıca formalarını beğenmedim. Geçmişte daha güzeldi sanki formaları.


Grubun diğer iki takımı Arnavutluk ve İsviçre. Turnuvanın ikinci maçı Xhaka kardeşleri karşı karşıya getirdi. Xhaka kardeşler finallerde karşı karşıya gelen ilk kardeşler olarak Avrupa Şampiyonası tarihine geçtiler. Müsabakayı ilgi çekici kılan da bu detaydı zaten. Düşük profilli iki takımın mücadelesi olarak gözükse de gayet keyifli bir maç oldu. İki takım da gol bölgesinde akıl tutulması yaşamasa çok daha keyifli olacaktı. Lorik cana yine kendine has saçmalıklarının bir kuple daha sundu ve 36'da atıldı. Bu maçın seyrini değiştiren andı. Akıllanmayacak bu adam. 64 dakika eksik oynayan Arnavutluk yine de iyi direnç gösterdi. Son dakikada Gashi bomboş pozisyonda Sommer'i geçebilse puan koparacaklardı. Arnavutsun sen, buldun mu atacaksın arkadaşım bu turnuvada ikinci bir şansın olmayabilir senin. Liam Neeson abi Arnavutları temizlemeseydi sıkardı o elemanlar Gashi'nin topuğuna. 

Balkanlar karması İsviçre'de Haris Seferovic dünyaları kaçırdı. Oyuna sonradan dahil olan wonderkid Breel Embolo formayı almalı bu arkadaştan. Embolo ortasahanın gerisinden topu aldığı bir pozisyonda harika top saldı Seferovic'in önüne ama Seferovic onu da kaçırdı. Xhaka kardeşlerden Granit daha iyiydi. Arsene Wenger 30 milyon pound bayıldı ona olsun o kadar. Dünyanın en tutumlu takımı ve teknik adamından bahsediyoruz, kolay değil o paralara Arsenal'a transfer olmak.  Taulant Xhaka hep basit pas tercihlerinde bulundu. etkisiz kalışı İtalyan teknik adam De Biasi'nin gözünden kaçmadı ki 62'de oyundan alındı. Medipol Başakşehirli Cikalleshi oyuna sonradan dahil oldu ama o da çare olamadı Arnavutlara. İki takım da üçüncü bölgede akıl tutulması yaşadı dedik ama kalecilerin de hakkını vermek gerek. Etrit Berisha her ne kadar golde hatalı olsa da iyi maç çıkardı. Yann Sommer de aynı şekilde. Savunmadan gelip İsviçre'nin tek golü kaydeden Fabian Schar, Granit Xhaka ile birlikte takımın en iyisiydi. Bu formunu sürdürürse Xhaka gibi o da daha iyi bir kulübe transfer olabilir turnuva sonunda.


Xhaka kardeşlerin annesi ve giydiği yarı Arnavutluk yarı İsviçre bayraklı tişörtü. Nice!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder