22 Kasım 2013 Cuma

Çöküş & Lukasz Piszczek


"Saçlarımın %80'i bu hafta beyazladı" bu sözler takımının savunma sıkıntısı ile yoğun mesai harcayan Jurgen Klopp'a ait. 

Bu sezon sakatlanan oyuncuların takım içi önemi baz alındığında en çok sıkıntı yaşayan takımların başında şüphesiz Dortmund geliyor. Henüz formasına kavuşamayan Piszczek, sezon başında sakatlanan İlkay ve son olarak Wolfsburg maçında İvica Olic ile girdiği ikili mücadele esnasında bağlarını kopartan Subotic'in sezonu kapatması, bu süreçte lig ve Şampiyonlar Lig'inde aynı hafta içerisinde alınan iki yenilgi ile beraber Dortmund zor bir zaman diliminden geçiyordu. Üst üste gelen talihsizlikler bunlarla da son bulmadı! Hafta içi Almanya'nın İngiltere ile oynadığı hazırlık karşılaşmasında hem Schmelzer hem de Hummels sakatlandı. Schmelzer 3 hafta, Hummels ise ocak ayına kadar formasına kavuşamayacak. Her ne kadar Piszczek'in yakın zamanda sahalara dönecek olması yüzleri güldürse de diğer 3 savunma oyuncusunun sakatlığı, Bayern maçı arefesinde teknik ekibi kara kara düşündürüyor. "Saçlarımın %80'i bu hafta beyazladı" diyerek durumu özetleyen eli kolu bağlı Klopp ise çareyi bonservisi elinde olan 34 yaşındaki kulüpsüz Manuel Friedrich'te buldu. Maç eksiğini tecrübesi ile telafi edip edemeyeceği merak edilen Friedrich ise şans verilmesi halinde oynayabilir. Sokratis ile Sven Bender'in savunmanın göbeğinde, Erik Durm'un solda, Grosskreutz'un da sağda başlaması muhtemel. Bu sezon asıl dörtlünün henüz bir arada oynayamamış olması yüzünden Dortmund savunması klasik savunma tandemini bir türlü sahaya süremedi ve bir süre daha bu dörtlü bir araya gelemeyecek gibi.
.....

Yaklaşık 6 ay süren sakatlık döneminin ardından sahalara dönmeye hazırlanan Lukasz Piszczek, rezerv takımın Paderborn ile karşılaştığı maçta süre aldı ve takımla birlikte çalışmalara başladı.

Lukasz Piszczek, Dortmund'da o kadar başarılı ve istikrarlı 3 sezon geçirdi ki bu sakatlığı "nazar değmesi" olarak adlandırabiliriz. Bundesliga kariyerine Hertha Berlin formasıyla adım attı ve burada önce forvet ardından sağ açıkta görev yaptı. Dortmund'da ise, Jürgen Kloop onu sağ bek mevkisinde görevlendirmeye başladı ve beklenilenin aksine inanılmaz derecede başarılı oldu. -Bu aynı zamanda Klopp'un, oyunculardan ne denli verim alabildiğine dair en çarpıcı örneklerden bir tanesi. Tıpkı İlkay'da olduğu gibi.- Gösterdiği performans ile takımının şaha kalkmasında önemli pay sahibi olan isimlerin başında geliyordu kuşkusuz. Fiziki açıdan dört dörtlük olması ve koşu istatistiklerinde devamlı zirvede yer almasının yanı sıra sağ tarafı koridor gibi kullanarak hücuma da aynı ölçüde destek vermesi onu kısa zamanda mevkisinin en iyi oyuncularından biri haline getirdi. Bir önceki sezon yaptığı bindirmeler ile 10 assist kaydetmesi ve bu istatistiği ile savunma oyuncuları bazında ligin zirvesinde yer alması, onun aynı zamanda ne kadar iyi bir hücumcu bek olduğunun göstergesi. Bir dönem Mourinho'nun transfer listesinine girdiğini de hatırlatmakta fayda var.

Klopp, onun yokluğunu asıl mevkisi sağ açık olan Grosskreutz ile doldurmaya çalıştı. Grosskreutz her ne kadar o bölgeyi iyi doldursa da bir Piszczek değildi. Peki Piszczek'in sakatlığından yakınan sadece Dortmund muydu? Polonya Milli Takımı'da Dünya Kupası yolculuğunda onu fazlasıyla aradı. Dortmund'dan takım arkadaşı Blaszczykowski ile beraber sağ kanatta sağladığı uyum, hem savunmada hem de hücumda Polonya Milli Takımı'nın en önemli kozlarından bir tanesiydi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder